Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Het kantwerk van Binche

Het verband tussen Binche en kantwerk is voor alle kantliefhebbers duidelijk, want de stad heeft zijn naam gegeven aan een voortreffelijk kloskant : "le Binche".

Het eerste archief waarin het bestaan van kantwerk uit Binche wordt vermeld, dateert van 1697, maar het was in de 18de eeuw dat Binche zijn meest bloeiende kantwerkactiviteit beleefde. Uit documenten blijkt dat de bevolking van Binch duizend kantwerksters telde en dat "er veel kantwerk werd gemaakt, dat twee derde van de stad onderhield". Dit kantwerk volgt een vrij ingewikkeld handelscircuit dat vaak uitmondt in de meest prestigieuze hoven.

Na de verwoestende episode van de Franse Revolutie maakt Binche opnieuw contact met zijn roemrijke verleden. Victor Hugo heeft de faam van het kantwerk van Binche in een van zijn meest emblematische werken, "Les Misérables", naar voren gebracht naar aanleiding van het huwelijk van Cosette; het was ook in Binche dat de bruidssluier van Louise-Marie van Orléans werd gemaakt toen zij met de eerste koning der Belgen, Leopold I, trouwde.

Het aantal kantwerksters groeide gestaag in de eerste helft van de 19de eeuw en bereikte een hoogtepunt in 1856, met 1.800 kantwerksters op een bevolking van ongeveer 6.000 mensen.

Zoals overal hebben het groeiende succes van het mechanische kantwerk en de opkomst van nieuwe industrieën in de tweede helft van de eeuw het ambachtelijke kantwerk een bijna fatale slag toegebracht.

In de eerste helft van de 20ste eeuw waren er nog maar enkele kantwerksters actief.

In 1950 besloot het gemeentebestuur van Biel, geheel in tegenstelling tot het conformisme van die tijd, een kantwerkschool op te richten om dit prestigieuze element uit het verleden van de stad nieuw leven in te blazen.

Vanaf dat moment kwam er een nieuwe dynamiek op gang en in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw ontstonden er, naast de school, verschillende verenigingen en persoonlijke en collectieve initiatieven:

  • De Kantschool
  • CATC (Creatie van hedendaagse textielkunst)
  • Het Centrum van het Kantwerk en de Kunstberoepen
  • VZW Kantcentrum

 

Brochure:

Document acties